Oblíbené lasagne

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 400 g Hovězí maso mleté
  • 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 30 g Sýr Parmezán
  • 30 g Sýr Parmezán
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 150 ml Víno červené
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Cuketa
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 10 plátek Těstoviny Lasagne
  • 1 l Mléko odtučněné
  • 3 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
  • 3 polévková lžíce Bazalka
  • 0.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 488 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 496 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 74.1 mg
  • Draslík 451.5 mg
  • Vláknina 4881.2 mg
  • Vitamín A 4881.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.6 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 27.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytou a očištěnou zeleninu: mrkev, celerovou nať, cibuli a cuketu pokrájíme nadrobno. V hlubší velké pánvi rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibuli, pak k ní přidáme ostatní pokrájenou zeleninu (kromě cukety), společně zeleninu s cibulí smažíme 3 minuty. Přidáme mleté hovězí maso a za častého promíchání vše smažíme dalších 5 minut. Směs ochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem a smažíme znovu 5 minut. Poté přilijeme suché červené víno a směs povaříme 3 minuty, aby se vypařil alkohol. Přidáme konzervovaná rajčata, rajčatový protlak, cuketu a drobně posekané bazalkové lístky. Snížíme teplotu, znovu vše promícháme a pomalu budeme vařit asi jednu hodinu. Po 30 minutách směs promícháme, ochutnáme a případně dochutíme solí. Měli bychom uvařit výbornou hustou masovou směs.

  • 2

    Uvaříme bešamel: ve větším rendlíku rozehřejeme máslo, do něj přimícháme hladkou mouku. Mícháme, smažíme minutu, až budeme mít světlou jíšku. Na chvilku hrnec odstavíme z plotny a do jíšky postupně přimícháme horké mléko. Rendlík postavíme znovu na plotnu, za stálého míchání směs začne houstnout, poté přimícháme nastrouhaný parmezán, muškátový oříšek, omáčku dochutíme solí, pepřem a rendlík s omáčkou odstavíme z plotny. Celkově mouku s mlékem pomalu vaříme 10 minut.

  • 3

    Troubu si předehřejeme na 180°C.

  • 4

    Připravíme lasagne: zapékací mísu vymažeme olejem. Celé dno potřeme čtvrtinou bešamelu. Na něj položíme 3 plátky lasagní. Na ně navršíme polovinu masové směsi, kterou potřeme druhou třetinou bešamelu. Pak zase poklademe 3 plátky lasagní, které potřeme zbylou polovinou masové směsi. Na ni položíme znovu 3 plátky lasagní, potřeme je zbytkem bešamelu, posypeme parmezánem, na něj poklademe tenké plátky másla a celý povrch posypeme čerstvě pomletým pepřem.

  • 5

    Zapékací mísu vložíme do středu trouby. Pečeme 30 minut, pak mísu přendáme do vyššího patra, troubu zapneme na 200°C a pečeme dalších 15 minut. Lasagne pečeme dozlatova, budou křupavé. Zapékací mísu vytáhneme z trouby, lasagne krájíme na čtverce až po 5 minutách.

  • 6

    Nakrájené porce dáme na talíře a hned servírujeme.

Komentáře k receptu