Rohlíčky sv. Martina
Suroviny
- 24 g Mandle
 - 150 g Máslo čerstvé
 - 25 g Ořechy vlašské
 - 30 g Droždí
 - 60 g Cukr moučkový
 - 500 g Mouka pšeničná hladká
 - 20 g Mandle loupané
 - 2 kávová lžička Cukr vanilka
 - 1 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Cukr kostkový
 - 2 špetka Sůl
 - 2 dl Mléko plnotučné
 - 2 polévková lžíce Cukr vanilka
 - 2 polévková lžíce Cukr vanilka
 - 1 polévková lžíce Rum
 - 1 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 3 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 376 kcal
 - Sacharidy 48 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 149 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 109.2 mg
 - Draslík 112.9 mg
 - Vláknina 917.2 mg
 - Vitamín A 917.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 117.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnečku si dáme 1dl vlažného mléka, 30g droždí a kostku cukru, promícháme a necháme vzejít kvásek.
 - 
                                2
Do mísy si dáme 150g pokrájeného másla, 2 žloutky, 60g moučkového cukru, 2 lžíce vanilkový cukr a vše utřeme do pěny. Postupně přimícháme 500g mouky, kvásek, 1 dl mléka a 2 špetky soli. Těsto dobře vymícháme, mělo by být tužší. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho v teple vykynout.
 - 
                                3
Mezitím si připravíme nádivku: pomleté ořechy (25g) a oloupané mandle (25g) dáme do mísy, přisypeme
 - 
                                4
k nim 2 lžíce vanilkového cukru, 1 lžíci rumu a přimícháme 1 žloutek s vyšlehaným sněhem z bílku. Směs dobře promícháme.
 - 
                                5
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a válečkem si vyválíme plát o síle 0.5 cm. Těsto pak nakrájíme na trojhránky. Do každého dáme 1/2 lžíce nádivky a trojhránek zabalíme do tvaru rohlíčku. Rohlíčky dáme na plech s pečícím papírem, potřeme je vyšlehaným bílkem a posypeme sekanými oloupanými mandlemi (20g).
 - 
                                6
Dáme je do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 180°C - 200°°C dorůžova.
 - 
                                7
Vychladlé upečené rohlíčky sv. Martina posypeme moučkovým cukrem s vanilkou (3 lžíce) a podáváme.