Bramborová zelná polévka - zelounka
Suroviny
- 400 g Brambory
 - 400 g Zelí kysané
 - 250 g Klobása vepřová
 - 2.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 3 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 stroužek Česnek
 - 2.5 l Voda pitná
 - 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 540 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 1005 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 88 mg
 - Draslík 891.3 mg
 - Vláknina 10473 mg
 - Vitamín A 10473 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 52.4 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné a omyté brambory nakrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli drobně pokrájíme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Klobásu pokrájíme na silnější kolečka.
 - 
                                2
Brambory dáme do vody (1 litr), přidáme sůl (1 lžička), kmín a uvaříme doměkka, pak scedíme. Ve smetaně rozmícháme dohladka lžíci mouky.
 - 
                                3
V druhém hrnci na rozpáleném sádle orestujeme dozlatova cibuli, přimícháme sladkou a pálivou papriku, promícháme, přidáme kysané zelí, promícháme, zalijeme vodou (1,5 litru), přivedeme k varu. Přimícháme prolisovaný česnek, drcený kmín, nakrájenou klobásu, 1,5 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 bobkový list a 2-3 lžičky cukru (podle kyselosti zelí).
 - 
                                4
Pomalu polévku vaříme přibližně 25 minut, přidáme do ní uvařené brambory, smetanu s moukou, promícháme a vše provaříme do zhoustnutí 2-3 minuty a podáváme.