Brambory nakyslo
Suroviny
- 750 g Brambory
 - 30 g Slanina vepřová
 - 0.5 kávová lžička Ocet kvasný lihový
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Kmín celý
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 dl Smetana jihočeská zakysaná15%
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 220 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 487 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 8 mg
 - Draslík 828.4 mg
 - Vláknina 9845.6 mg
 - Vitamín A 9845.6 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 23.6 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupané a omyté brambory pokrájíme na čtvrtky a dáme je vařit do vody se solí a kmínem.
 - 
                                2
Slaninu pokrájíme na kostičky a v pánvi ji vysmažíme s 1 lžíci sádla dozlatova. Škvarky ze slaniny vyjmeme a do zbylého rozpáleného omastku přimícháme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Když jsou brambory téměř uvařené, přimícháme k nim jíšku, slaninu, bobkový list, nové koření a vše povaříme minimálně 10 minut.
 - 
                                3
Potom za stálého míchání přidáme 1/2 lžičky octa, prolisovaný česnek, omytý drobně pokrájený kopr a zakysanou smetanu. Povaříme asi 2 minuty a odstavíme z plotny.
 - 
                                4
Podle chuti dosolíme a podáváme.