Zapečené vrstvené zelí
Suroviny
- 400 g Vepřové maso libové
 - 300 g Uzené maso vařené
 - 150 g Klobása debrecínská
 - 50 g Slanina vepřová
 - 40 g Sádlo vepřové škvařené
 - 100 g Rýže loupaná
 - 15 g Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 6 dl Voda pitná
 - 1 kg Zelí kysané
 - 1 polévková lžíce Máslo
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 485 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 39 g
 - Sodík 635 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 39.8 mg
 - Draslík 230.8 mg
 - Vláknina 4721 mg
 - Vitamín A 4721 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 38.4 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1032.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zakysané zelí zakryté pozvolna dusíme v kastrolu spolu s na kostičky nakrájeným uzeným vepřovým masem. V jiném kastrolu na sádle zpěníme cibuli, na ni vložíme na kostky nakrájené vepřové maso, prolisovaný česnek, osolíme, podlijeme a zakryté pozvolna dusíme asi 45 minut, podle potřeby podléváme.
 - 
                                2
Na pánvi vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu a nakrájíme si klobásu na plátky.
 - 
                                3
Když je maso i zelí měkké, vymažeme máslem pekáč, do kterého budeme vkládat jednotlivé vrstvy. Nejprve zelí s uzeným masem, na něj plátky klobásy, které polijeme slaninou i s výpečky a znovu vrstvu zelí, na kterou nalijeme smetanu. Další vrstvou je dušená, osolená rýže, na ni přijde dušené maso a nakonec opět vrstva zelí. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 45 minut.