Polévka z květáku a česneku
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 640 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 37 g
- Sodík 1610 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 56.7 mg
- Draslík 1907.2 mg
- Vláknina 25185.8 mg
- Vitamín A 25185.8 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 263.4 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Česnek zabalíme do alobalu a dáme péct na 60 minut při 180 °C. Upečený česnek vyjmeme z trouby, rozbalíme, necháme vychladnout.
-
2
Poté vymačkáme pečenou dužinu z jednotlivých stroužků.
-
3
Očistíme a pokrájíme květák, jednu a půl květákové hlávky pokrájíme na drobné kousky, zbytek rozebereme na růžičky.
-
4
Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kousky. Polovinu oleje rozpálíme v hrnci, přidáme cibuli a osmažíme dozlatova, poté přisypeme jemně pokrájený květák, tymián. Vše podlijeme vínem.
-
5
Necháme zredukovat víno na polovinu objemu. Poté přilijeme vývar.
-
6
Uvedeme k varu a přiklopené necháme 15 minut vařit. Pak odklopíme a vaříme ještě 12 minut.
-
7
Sýr nastrouháme, smícháme se smetanou a směs přimícháme do polévky, z které jsme odstranili tymián.
-
8
Necháme rozpálit zbytek oleje a osmahneme na něm růžičky květáku.
-
9
Smažíme do zhnědnutí, poté osolíme a opepříme. Květák přendáme do trouby a pečeme při 200 °C 12 minut.
-
10
Pečeným květákem ozdobíme porce polévky, posypeme sekanou petrželkou a ihned servírujeme.