Kuřecí kari s kokosovou omáčkou
Suroviny
- 350 g Tykev
 - 800 g Kuře
 - 200 g Šalotka
 - 115 g Fazolové lusky zelené
 - 30 g Citronová tráva
 - 200 g Brambory sladké (Batáty)
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Kmín celý
 - 4 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 2 kávová lžička Koriandr celý
 - 2 kávová lžička Krevetová pasta
 - 1 ks Galgan
 - 2 ks Kafirové listy
 - 4 ks Chilli paprička zelená
 - 1 hrst Koriandr čerstvý
 - 3 stroužek Česnek
 - 3 dl Vývar drůbeží
 - 2 dl Kokosové mléko
 - 0.17 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 3 polévková lžíce Máta
 - 3 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 770 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 43 g
 - Sodík 802 mg
 - Bílkoviny 44 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 150.2 mg
 - Draslík 1205.6 mg
 - Vláknina 6173.1 mg
 - Vitamín A 6173.1 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 50.4 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kuře naporcujeme. Sekáčkem odstraníme nohy a křídla, kůži stáhneme, dolní část stehýnek odřežeme, hrudní koš rozstřihneme kuchyňskými nůžkami, oddělíme spodní část těla. Prsíčka rozdělíme na dvě poloviny, každou pak rozkrojíme ještě napůl.
 - 
                                2
Scedíme kokosové mléko, hustou sraženinu uchováme. Následně smícháme kokosové mléko s vývarem. Maso vložíme do hrnce a přelijeme připraveným mlékem, přidáme limetkové listy a nezakryté povaříme cca 40 minut. Poté maso vyjmeme, necháme vychladnout a vykostíme.
 - 
                                3
Mezitím připravíme směs na kari. Koriandrová semínka osmahneme nasucho s kmínem, ve hmoždíři rozetřeme na jemnou hmotu chilli papričky s cukrem a solí. Ke směsi přidáme pražená semínka, voňatku, nadrobno pokrájený galgan, rozmačkaný česnek a na jemno pokrájenou šalotku. Vše důkladně rozdrtíme. Nakonec přidáme krevetovou pastu, nadrobno krájený koriandr i mátu, muškátový oříšek, olej.
 - 
                                4
Do pánve vlijeme jeden hrnek vývaru z masa, přídáme 4 - 5 lžic směsi na kari a zprudka povaříme, dokud se tekutina zcela neodpaří. Přidáme zbytek vývaru z hrnce, maso, na větší kousky nakrájené brambory, pokrájenou tykev bez semínek a rozpůlené fazolové lusky. Vaříme 10 - 15 min. Nakonec vmícháme sraženinu z kokosového mléka a krátce prohřejeme, aby omáčka zhoustla.
 - 
                                5
Rozdělíme na talíře, posypeme nasekaným koriandrem a podáváme.