Mořské plody na víně s citronovou trávou a kokosovou smetanou
Suroviny
- 450 g Škeble čerstvé
 - 120 ml Víno bílé
 - 200 ml Kokosová smetana
 - 2 kávová lžička Kari pasta
 - 2 ks Citronová tráva
 - 6 ks Limetka kafrová
 - 1 ks Koriandr celý
 - 1 hrst Cibulka jarní
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1.8 kg Mušle slávky
 - 1 polévková lžíce Pažitka česneková
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1000 kcal
 - Sacharidy 69 g
 - Tuky 45 g
 - Sodík 1439 mg
 - Bílkoviny 76 g
 - Uhlovodany 69 g
 - Cholesterol 164.3 mg
 - Draslík 3181 mg
 - Vláknina 2495.8 mg
 - Vitamín A 2495.8 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 112 mg
 - Vitamín E 3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 48.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z mušlí odstraníme vousy, omyjeme pod studenou vodou a kartáčkem očistíme. Stejným způsobem zpracujeme škeble. Odstraníme všechny poškozené nebo otevřené.
 - 
                                2
Do hrnce vlijeme víno, přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku, nasekanou citronovou trávu a natrhané limetové lístky. Vmícháme kari pastu a zvolna vaříme do odpaření téměř všechny tekutiny. Poté vložíme mušle a škeble, zakryjeme a na silném ohni zprudka dusíme 5-6 minut. Všechny uzavřené lastury odstraníme.
 - 
                                3
Ostatní vyjmeme děrovanou naběračkou a přemístíme na servírovací mísu. Zakryté poklicí uchováme teplé.
 - 
                                4
Vývar scedíme do menšího hrnce přes síto vystlané plátýnkem a krátce povaříme. Tekutinu necháme zredukovat na cca 250 ml. Vmícháme kokosovou smetanu, nakrájený koriandr, osolíme a opepříme, dle chuti a krátce prohřejeme. Hotovou omáčkou přelijeme mořské plody, dozdobíme česnekovou pažitkou a ihned podáváme.