Jarní závitky s lososem a bylinkovou omáčkou
Suroviny
- 500 g Losos - filety
 - 95 ml Ocet rýžový
 - 105 ml Limetková šťáva
 - 2 kávová lžička Cukr krupice
 - 3 kávová lžička Zázvor celý
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 4 ks Cibulka jarní
 - 12 ks Rýžový papír
 - 1 polévková lžíce Omáčka sójová
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Omáčka rybí
 - 8 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 - 6 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 109 kcal
 - Sacharidy 6 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 171 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 22.4 mg
 - Draslík 195.6 mg
 - Vláknina 1489.8 mg
 - Vitamín A 1489.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.7 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Lososa nakrájíme na 12 proužků velkých přibližně 8 x 2 x 2 cm a vložíme na 30 minut do marinády smíchané ze 75 ml rýžového octa, 75 ml limetkové šťávy, 2 lžic nakrájeného koriandru a 1 lžičky nastrouhaného zázvoru.
 - 
                                2
Rozšleháme 30 ml limetkové šťávy, 20 ml rýžového octa, sójovou omáčku, rybí omáčku, cukr, 2 lžičky nastrouhaného zázvoru, 4 lžíce nakrájeného koriandru a nakrájenou petrželku. Přejeme-li si omáčku velmi jemnou, všechny přísady rozmixujeme. Misku s bylinkovou omáčkou odložíme stranou.
 - 
                                3
Z oloupaných jarních cibulek a oškrábané mrkve nakrájíme 8 cm dlouhé jemné nudličky.
 - 
                                4
Kousky lososa vyjmeme z marinády a osušíme.
 - 
                                5
Postupně namáčíme do horké vody plátky rýžového papíru, které necháme změknout. Položíme je na čistou utěrku, doprostřed položíme kousek lososa, několik proužků cibulky a mrkve a několik lístků koriandru. Pevně zavineme, hrany papíru stáčíme směrem dovnitř, aby náplň nevypadávala.
 - 
                                6
Stočené závitky pokládáme krajem papíru dolů. Stejným způsobem pokračujeme až do spotřebování všech surovin.
 - 
                                7
V pánvi rozehřejeme arašídový olej a závitky po obou stranách osmažíme dozlatova. Do oleje závitky opět pokládáme krajem papíru dolů. Na ubrousku je zbavíme přebytečného tuku.
 - 
                                8
Horké ihned podáváme s připravenou bylinkovou omáčkou.