Japonský cheesecake s květy sakury
Suroviny
- 400 g Kompot třešňový
- 55 g Máslo čerstvé
- 55 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Sýr krémový
- 155 g Cukr krupice
- 250 g Sýr Ricotta
- 30 g Čokoláda hořká
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 kávová lžička Čaj Matcha
- 1 kávová lžička Vanilková pasta
- 1 ks Vejce slepičí
- 40 ks Zdobení cukrové květy
- 4 plátek Želatina bílá plátky
- 1 polévková lžíce Créme fraiche
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 356 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 18 g
- Sodík 81 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 68.7 mg
- Draslík 109.4 mg
- Vláknina 1815.8 mg
- Vitamín A 1815.8 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Předehřejeme troubu na 180 °C. 
- 
                                2Utřeme do pěny 55 gramů krupicového cukru a 55 gramů změklého másla ve velké míse. Přidáme vejce a znovu třeme. Rozpustíme dvě lžičky práškového čaje ( matcha )ve lžíci horké vody a spolu s crème fraîche přidáme do směsi. Pak do mísy prosejeme mouku s kypřicím práškem a zapracujeme ji do hmoty. Hotové těsto upravíme do vymazané a pečicím papírem vyložené dortové formy o průměru 23 cm, formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15 - 20 minut dozlatova. Těsto musí být po upečení pružné a po stlačení prstem se musí rychle vracet do původního tvaru. Ve formě necháme vychladnout. 
- 
                                3Přelijeme plátky želatiny vodou a necháme je změknout. 
- 
                                4Do větší mísy dáme ricottu, smetanový sýr, vanilkovou pastu a 100 gramů krupicového cukru, dohladka prošleháme. 
- 
                                5Nalijeme smetanu ke šlehání do misky z žáruvzdorného materiálu, misku postavíme na rendlík s mírně vroucí vodou a ohřejeme. Vymačkáme tekutinu ze želatiny, plátky vložíme do teplé smetany a za stálého míchání počkáme, dokud se želatina nerozpustí. Pak smetanu přecedíme, abychom odstranili kousky nerozpuštěné želatiny a vešleháme ji do vanilkového krému. 
- 
                                6Vypeckujeme třešně z kompotu a rozmixujeme je do hladkého pyré. Třetinu pyré upravíme na upečený korpus ve formě, u okraje necháme volné místo. Zbývající pyré zapracujeme do vanilkového krému, ale včas přestaneme, abychom zachovali pěkný dvoubarevný efekt. naneseme krém na vrstvu třešní na korpusu a uložíme do chladničky alespoň na 3 hodiny, ideálně přes noc. 
- 
                                7Rozehřejeme tmavou čokoládu, vlijeme ji do zdobicího cukrářského sáčku s malou trubičkou a na povrch cheesecake nanášíme tak, abychom vytvořili iluzi stromu - větví. Na větve rozehřátou čokoládou přilepíme malé růžové a bílé čokoládové květy - a na dortu máme kvetoucí sakuru. Po rozkrájení získáme 12 porcí skvělého dezertu. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        