Čínská houbová polévka
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
 - 100 g Pórek
 - 150 g Houby sušené
 - 40 g Houby černé
 - 100 g Petržel kořen
 - 35 g Houby Shitake sušené
 - 100 g Sójové výhonky
 - 100 g Nudle Mie
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 9 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 2 ks Cibule
 - 200 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Česnek
 - 3 ks Jalovec
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Řeřicha
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 0.5 polévková lžíce Pasta Sambal Oelek
 - 2 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
 - 4 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 3772 kcal
 - Sacharidy 624 g
 - Tuky 17274 g
 - Sodík 1264 mg
 - Bílkoviny 103 g
 - Uhlovodany 74 g
 - Cholesterol 12 mg
 - Draslík 1748 mg
 - Vláknina 482311 mg
 - Vitamín A 482311 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 49.6 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 151.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Sušené čínské houby Shiitake a černé houby opláchneme pod tekoucí vodou a namočíme je do studené vody na 10 minut. Pak je scedíme a necháme odkapat. Sójové klíčky propláchneme v sítu pod tekoucí vodou.
 - 
                                2
Očištěný a omytý pórek pokrájíme na kolečka.
 - 
                                3
V hrnci rozehřejeme arašídový olej a pórek s houbami podusíme (přibližně 5 -7 minut). Přimícháme 4 lžíce sójové omáčky a 1/2 lžíce omáčky Sambal Oelek.
 - 
                                4
Pak přilijeme 1 litr houbového bujonu, vložíme nudle Mie a pomalu vaříme asi 4 minuty.
 - 
                                5
Polévku podáváme posypanou omytými lístky řeřichy.
 - 
                                6
Bujon z hub [30579]:
 - 
                                7
Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
 - 
                                8
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
 - 
                                9
Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
 - 
                                10
Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
 - 
                                11
Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
 - 
                                12
Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.