Grilovaná nasolená makrela
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 501 kcal
 - Sacharidy 37 g
 - Tuky 193 g
 - Sodík 1944 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 120 mg
 - Draslík 229.8 mg
 - Vláknina 4815 mg
 - Vitamín A 4815 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.4 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve připravíme omáčku. V hrnci smícháme sójovou omáčku, cukr a zázvor. Přivedeme k varu a na mírném ohni povaříme cca 2-3 minut. Poté scedíme a necháme vychladnout. Na japonské ředkvičky v malé mističce vymícháme husté těsto z mletého wasabi a vody. Vytvoříme kuličku a odložíme stranou.
 - 
                                2
Rybu očistíme, zbavíme vnitřností a i s hlavou důkladně omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Po obou stranách nařízneme několika zářezy, které by měly být hluboké až ke kosti. Do kůže vetřeme sůl, špetku nasypeme i dovnitř. Cca 40 minut necháme odstát. Poté rybu omyjeme pod studenou vodou a zajistíme ji dvěma bambusovými grilovacími jehlami. Jednu vedeme pod okem a druhou nad ním.
 - 
                                3
Rozpálíme gril a rybu opékáme 10-12min. Mezitím otočíme a můžeme potřít připravenu omáčkou.
 - 
                                4
Makrelu dáme na tác a podáváme se strouhanou mrkví, japonskými ředkvičkami a miskou sójovo-zázvorové omáčky.