Věnec Paříž-Brest
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
 - 90 g Čokoláda hořká
 - 15 g Máslo čerstvé
 - 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 ml Voda pitná
 - 450 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 kávová lžička Sirup Golden
 - 2 kávová lžička Mléko plnotučné
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 2 polévková lžíce Martell cognac
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 - 1 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 788 kcal
 - Sacharidy 38 g
 - Tuky 65 g
 - Sodík 75 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 329.2 mg
 - Draslík 163.5 mg
 - Vláknina 4448.4 mg
 - Vitamín A 4448.4 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 40 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hrnci zahřejeme máslo a vodu, odstavíme a přimícháme mouku, až se směs začne lepit na stěny hrnce. Přidáme vejce, jedno po druhém a vypracujeme hladké těsto.
 - 
                                2
Plech vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou, do mouky vyznačíme kruh o průměru 17,5 cm. Vrchovaté lžíce těsta přendáme do kruhu tak, aby 10 kopečků těsta vytvořilo věnec.
 - 
                                3
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 40 minut, potom troubu vypneme a věnec v ní necháme ještě 15 minut. Hotový necháme vychladnout. Věnec rozřízneme vodorovně na poloviny.
 - 
                                4
Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku, přidáme koňak a lžící naplníme spodek věnce. Přiklopíme horním dílem věnce.
 - 
                                5
Čokoládovou polevu připravíme v rendlíku nebo vodní lázni z nalámané čokolády, másla, sirupu a mléka. Lžící ji pečlivě naneseme na povrch věnce, aby měl hladký povrch. Ihned podáváme nebo necháme v chladu.