Koláč plněný chřestem
Suroviny
- 200 g Chřest bílý
 - 125 g Máslo čerstvé
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Šunka dušená
 - 10 g Petržel - nať
 - 10 g Bazalka
 - 10 g Kerblík
 - 200 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 125 ml Víno bílé
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 5 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1143 kcal
 - Sacharidy 126 g
 - Tuky 54 g
 - Sodík 209 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 394.8 mg
 - Draslík 324.8 mg
 - Vláknina 13244.9 mg
 - Vitamín A 13244.9 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.2 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 51.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Křehké těsto na zeleninový koláč [54393]:
 - 
                                2
Do misky vsypeme mouku, přidáme chladné máslo, vlijeme vodu a přisypeme sůl. Vařečkou a podle potřeby i rukama vypracujeme hladké tužší těsto, které na 30 minut vložíme odpočinout do chladničky. Pak z něj vyválíme plát, rozprostřeme ho do formy a plníme zeleninovou náplní.
 - 
                                3
V pánvi rozehřejeme máslo a vlijeme víno. Podusíme na něm oloupaný bílý chřest. Směs pak rozmixujeme v mixéru a přidáme k ní na kostičky pokrájenou dušenou šunku. Osolíme a opepříme. Směs rozprostřeme na koláč.
 - 
                                4
V misce si smícháme vejce, žloutky, smetanu a nasekané bylinky, tedy petržel, bazalku a kerblík. Zalijeme směsí koláč. Předehřejeme si troubu na 200 ºC. Pečeme 45 minut. Koláč podáváme teplý.