Běloruský bramborový nákyp
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
 - 400 g Houby čerstvé
 - 1500 ml Voda pitná
 - 250 ml Mléko polotučné
 - 200 ml Zakysaná smetana
 - 3 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Muškátový květ
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Cibule
 - 1 kg Brambory
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 752 kcal
 - Sacharidy 49 g
 - Tuky 56 g
 - Sodík 723 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 45 g
 - Cholesterol 214.9 mg
 - Draslík 1737.9 mg
 - Vláknina 21334.8 mg
 - Vitamín A 21334.8 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 38.2 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 69.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory oloupeme, rozkrájíme na půlky, v hrnci je zalijeme vařící osolenou vodou a doměkka je vaříme 20-25 minut. Uvařené ještě horké brambory rozmačkáme a přidáme do nich horké mléko, 50 g rozpuštěného másla, vejce a sůl, muškátový květ a kaši vařečkou dobře promícháme.
 - 
                                2
Mezitím na 30 g másla zpěníme cibuli a na ní podusíme čerstvé houby. Hotové houby odstavíme z ohně, osolíme je, opepříme a vmícháme nasekanou petrželku.
 - 
                                3
Na zapékací mísu vymazanou máslem rozestřeme polovinu bramborové kaše, na ní dáme vrstvu dušených hub s cibulí a zakryjeme zbylou kaší. Povrch urovnáme, potřeme rozpuštěným máslem a v horké troubě 20-25 minut zapékáme
 - 
                                4
Nákyp podáváme horký, porce mohou být zality zakysanou smetanou.