Černé noky s chřestovou omáčkou
Suroviny
- 500 g Chřest bílý
 - 250 g Chřest bílý
 - 100 ml Voda pitná
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.5 kávová lžička Sépiový inkoust
 - 1 kávová lžička Citrónová šťáva
 - 4 ks Brambory vařené ve slupce
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 0.5 ks Feferony
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Cukr krupice
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 3 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 0.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 1 polévková lžíce Citrónová šťáva
 - 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 247 kcal
 - Sacharidy 28 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 1119 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 73.3 mg
 - Draslík 739.9 mg
 - Vláknina 13574.8 mg
 - Vitamín A 13574.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Uvaříme si bílý chřest: do vyššího hrnce dáme vařit vodu se solí, cukrem a citrónovou šťávou. Přidáme ještě lžíci másla. Chřest omyjeme, oloupeme škrabkou a odřežeme spodní tvrdé části stonků (2-4cm.) Jakmile se voda vaří, vložíme do ní chřest a vaříme ho 7-8 minut, podle toho, jak jsou silné stonky. Uvařený chřest vyjmeme sítem, necháme ho okapat a vychladnout. Pak ho pokrájíme na kousky 3-4cm dlouhé.
 - 
                                2
Připravíme si chřestovou omáčku: do mixéru dáme 1/2 pokrájeného chřestu, přilijeme k němu asi 100ml horké vody, ve které se chřest vařil, ještě přidáme máslo a vše rozmixujeme na polohustou omáčku. Nalijeme ji do kastrólku, podle chuti ji dosolíme, případně i osladíme, přidáme bílý pepř a dochutíme citrónovou šťávou.
 - 
                                3
Připravíme si bramborové těsto na noky. Ve větším hrnci přivedeme osolenou vodu k varu. Teplé brambory uvařené ve slupce oloupemme a jemně nastrouháme do mísy. Přidáme vejce, sůl, postupně přisypáváme mouku a vidličkou vše zpracujeme. Přidáme pár kapek sépiového ingoustu a znovu vše promícháme. Pak bramborové těsto dáme na pomoučený vál a rukama těsto dobře vypracujeme. Těsto by mělo být polotuhé, vláčné a nemělo by se lepit. Utvoříme z něj tenké válečky o průměru asi 2-3cm. Pak z něj nožem nakrájíme noky široké asi 2cm. Postupně je naházíme do vroucí vody, promícháme je, aby se nepřichytily ke dnu. Pomalu je vaříme okolo 4 minut, když vyplavou, jsou uvařené. Vyjmeme je sítem, necháme okapat a dáme je do mísy. Pokapeme je olivovým olejem, aby se k sobě nepřilepily a uchováme je teplé.
 - 
                                4
Očistíme si 2 stroužky česneku, které pokrájíme nadrobno. Zelenou feferonku omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a 1/2 drobně posekáme. Omytou petrželovou nať drobně pokrájíme. V pánvi si rozehřejeme olivový olej, na něm orestujeme česnek s chilli, přidáme pokrájený chřest a promícháme s petrželkou. Už nic nerestujeme, jen potřebujeme, aby se chřest prohřál.
 - 
                                5
Na talíře nalijeme teplou chřestovou omáčku. Na omáčku dáme černé teplé noky, pokryjeme je prohřátým chřestem s česnekem a hned servírujeme.