Marinovaný slaneček po švédsky
Suroviny
- 80 g Křen
 - 30 g Zázvor celý
 - 0.5 kávová lžička Hořčičné semínko
 - 2 ks Slaneček
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Bobkový list
 - 2 špetka Nové koření mleté
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 dl Ocet bílý vinný
 - 3 polévková lžíce Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 131 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 62 g
 - Sodík 323 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 27.3 mg
 - Draslík 239 mg
 - Vláknina 2901.5 mg
 - Vitamín A 2901.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.6 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dva slanečky rozřízneme od řitního otvoru až k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, hlavy odřízneme, slanečky dobře omyjeme a dáme do mísy. Zalijeme je asi 1,5 litrem studené vody a necháme je v chladničce do druhého dne.
 - 
                                2
Slanečky druhý den osušíme, nakrájíme na řezy široké asi 2 cm a dáme do mísy.
 - 
                                3
Očistíme, omyjeme a na plátky nakrájíme zeleninu: mrkev, křen, zázvor, cibuli. V rendlíku svaříme 2 dl bílého octa s 3 lžícemi vody, do které dáme bobkové listy, nové koření, černý pepř, cukr a hořčičná semínka. Vaříme cca minutu, poté nálev necháme vychladnout. Vychladlý nálev nalijeme na pokrájené slanečkové řezy, promícháme a vše dáme do kameninové nádoby (soudek, mísa apod.), kterou uzavřeme. Slanečky marinujeme 12 hodin. Poté je servírujeme.