Sardinky v kořeněné rajské omáčce
Suroviny
- 500 g Sardinka obecná
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 2 ks Cibule lahůdková
 - 3 špetka Zázvor mletý
 - 1 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 6 polévková lžíce Olej olivový
 - 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 262 kcal
 - Sacharidy 3 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 1563 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 47.8 mg
 - Vláknina 547.3 mg
 - Vitamín A 547.3 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.7 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvé sardinky očistíme, rozřízneme od řitního otvoru k hlavě a vyjmeme vnitřnosti. Dobře je promyjeme pod tekoucí vodou a vložíme do hrnce. Zalijeme je studenou osolenou vodou a necháme hodinu máčet. Poté sardinky vyjmeme sítem, osušíme a poskládáme do zapékací mísy jednu vedle druhé.
 - 
                                2
V míse vymícháme rajčatový protlak s vodou, olejem, cukrem, solí, octem a čerstvě pomletým bílým pepřem i mletým zázvorem. Směs důkladně promícháme a sardinky zalijeme ochucenou směsí.
 - 
                                3
Mísu zakryjeme poklicí a dusíme pozvolna 8 - 10 minut do měkka.
 - 
                                4
Petrželovou nať omyjeme, vodu setřepeme a drobně pokrájíme. Lahůdkovou cibulku očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka.
 - 
                                5
Sardinky necháme vychladnout, případně je ještě odložíme na hodinu do chladničky. Rozložíme je na talíře, ozdobíme cibulkou, petrželkou a servírujeme.