Závitky ze sleďů s křenovým máslem
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Sleď čerstvý
 - 4 špetka Pepř černý mletý
 - 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 3 polévková lžíce Strouhanka
 - 2 polévková lžíce Křen
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
 - 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 404 kcal
 - Sacharidy 6 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 441 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 129.2 mg
 - Draslík 81.2 mg
 - Vláknina 1253.8 mg
 - Vitamín A 1253.8 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 72.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Křen oloupeme, omyjeme, jemně nastrouháme do mísy. Přidáme změklé máslo, které s křenem dobře promícháme.
 - 
                                2
Čerstvé sledě očistíme ostrým nožem od šupin, omyjeme, rozřízneme je od řitního otvoru až k hlavě a odstraníme vnitřnosti. Poté odřízneme hlavy, ploutve a ocas, rozřízneme podél páteře a vykostíme je. Podélně je rozřízneme, tak budeme mít 8 filetů, které znovu důkladně omyjeme pod tekoucí studenou vodou. Poté je osušíme, osolíme, opepříme, potřeme z každé strany křenovým máslem a ihned každý filet stočíme do závitku.
 - 
                                3
Závitky poklademe do pekáčku vytřeného máslem.
 - 
                                4
V misce si rozkvedláme vidličkou smetanu s rajčatovým protlakem a mlékem. Ochucenou smetanou přelijeme závitky, posypeme petrželkou, strouhankou a dáme je péct do předehřáté trouby na 220°C. Pečeme dozlatova přibližně 30 minut.