Rajčata s pórkem zapékané v bešamelu
Suroviny
- 500 g Rajčata
 - 700 g Pórek
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 3 špetka Cukr krupice
 - 3 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 2 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 0.18 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 50 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2297 kcal
 - Sacharidy 35 g
 - Tuky 240 g
 - Sodík 451 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 472.7 mg
 - Draslík 666.8 mg
 - Vláknina 9638.3 mg
 - Vitamín A 9638.3 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 40.7 mg
 - Vitamín E 4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 357.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěný omytý pór a rajčata pokrájíme na plátky. Omyjeme petrželovou nať a drobně ji pokrájíme.
 - 
                                2
V pánvi si na rozpuštěném másle (50 g) a oleji zpěníme pórek, mírně osolíme, poté pánev zakryjeme a pórek dusíme přibližně 5-7 minut.
 - 
                                3
V rendlíku si rozehřejeme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Přilijeme k ní mléko se smetanou a pomalu, za častého promíchání, uvaříme bešamelovou omáčku. Ochutíme ji solí a pepřem a odstavíme z plotny. Po chvilce zašleháme vajíčka.
 - 
                                4
Zapékací mísu vytřeme maslem (50 g), na dno dáme podušený pórek, který pokryjeme rajčaty. Mírně je osolíme, opepříme a posypeme 2-3 špetkami cukru a posypeme petrželkou. Vše zalijeme bešamelovou omáčkou. Mísu dáme do předehřáté trouby na 220°C a pečeme přibližně 20-35 minut.
 - 
                                5
Pórek s rajčaty podáváme samostatně nebo jako přílohu.