Zelné plněné listy s masovo-smetanovou náplní
Suroviny
- 650 g Zelí hlávkové bílé
 - 250 g Vepřové maso mleté
 - 200 g Hovězí maso mleté
 - 100 g Rýže předvařená (parboiled)
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 2.5 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 dl Voda pitná
 - 5 dl Masový vývar
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Sirup karamelový
 - 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 747 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 50 g
 - Sodík 1137 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 215.6 mg
 - Draslík 846.9 mg
 - Vláknina 11266 mg
 - Vitamín A 11266 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 64 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 76.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
100 g předvařené rýže promyjeme, dáme do rendlíku s 2 dl vody a přivedeme k varu. Pomalu ji vaříme 10 minut, poté zbylou vodu scedíme a rýži necháme vychladnout.
 - 
                                2
Do mísy dáme mleté vepřové a hovězí maso. Přidáme k němu předvařenou rýži, sůl, pepř, rozetřený česnek, vejce a smetanu. Směs dobře promícháme.
 - 
                                3
Čerstvou hlávku bílého zelí očistíme, listy rozebereme, tvrdší části zlehka rozklepeme dřevěnou paličkou. Ve větším hrnci přivedeme k varu 1.5-2 litry vody. Listy ponoříme do vroucí vody a vaříme je pomalu asi 2 minuty. Poté je scedíme a rozložíme na vál. Osolíme a opepříme. Poskládáme na sebe po dvou listech, na připravené listy poklademe lžicí masovou náplň a pevně je svineme do závitků tak, že dva boční okraje přehneme dovnitř a potom utvoříme závitek.
 - 
                                4
Očistíme cibule a drobně je pokrájíme. V zapékací míse na plotně rozpálíme olej s máslem a cibuli osmažíme téměř dozlatova. Poté na ni poklademe závitky, posypeme je karamelovým cukrem a dáme do předem vyhřáté trouby na 240°C péct. Pečeme krátce, asi 10 minut, pak závitky otočíme, podlijeme vývarem a pod poklicí je pečeme a dusíme v troubě při 200°C doměkka přibližně 20-25 minut.
 - 
                                5
Zapékací mísu se závitky vyndáme z trouby, závitky vyjmeme. V misce vyšleháme smetanu s moukou a rajským protlakem dohladka. Výpek přivedeme na plotně k varu, přimícháme smetanu s moukou a pomalu vaříme asi 10 minut. Omáčku dochutíme solí, pepřem, závitky vložíme do omáčky, prohřejeme několik minut a hned servírujeme.