Dušená jehněčí plec s brambory, pórkem a mrkví
Suroviny
- 650 g Jehněčí plec
 - 750 g Brambory
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 4 ks Nové koření celé
 - 2 ks Pórek
 - 4 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Bobkový list
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 4 plátek Chléb konzumní
 - 6 dl Vývar zeleninový
 - 4 dl Vývar zeleninový
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 807 kcal
 - Sacharidy 85 g
 - Tuky 376 g
 - Sodík 1823 mg
 - Bílkoviny 47 g
 - Uhlovodany 73 g
 - Cholesterol 129.8 mg
 - Draslík 1920.2 mg
 - Vláknina 38704.3 mg
 - Vitamín A 38704.3 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 57.9 mg
 - Vitamín E 3.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 34.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jehněčí maso z plecka důkladně odblaníme, promyjeme ho v horké vodě, poté pod tekoucí studenou vodou. Maso osušíme a nakrájíme na plátky, dáme je do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme nové koření, celý pepř a pod pokličkou pomalu dusíme asi 25 minut. Poté poloměkké maso vyjmeme, osolíme a ochutíme čerstvě pomletým pepřem podle chuti.
 - 
                                2
Očistíme pórek, oloupeme mrkev a brambory, zeleninu omyjeme a pokrájíme na plátky. Pórek s mrkví dáme do mísy a promícháme. Zvlášť plátky brambor v míse osolíme, posypeme drceným kmínem a promícháme. Zapékací mísu vytřeme 2-3 lžícemi másla. Postupně do ní budeme vrstvit zeleninu (brambory + mrkev s pórkem) a maso. Zakončíme poslední vrstvou brambor. Mezi vrstvy k masu přidáme po 1 bobkovém listu. Vše zalijeme zeleninovým vývarem, zakryjeme poklicí a mísu dáme do trouby. Dusíme a zároveň pečeme v předehřáté troubě na 160°C-170°C přibližně 40-45 minut. Takto připravené maso se zeleninou podáváme s čerstvým chlebem.