Moučník z černého chleba
Suroviny
- 400 g Chléb samožitný
 - 200 g Čokoláda na vaření
 - 1 ks Cukr skořicový
 - 0.5 ks Cukr skořicový
 - 0.5 dl Voda pitná
 - 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kg Jablka
 - 3 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 714 kcal
 - Sacharidy 100 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 6 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 65 g
 - Cholesterol 52.7 mg
 - Draslík 180.4 mg
 - Vláknina 10883.3 mg
 - Vitamín A 10883.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.7 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Polotvrdý černý chléb nastrouháme na jemném struhadle a v míse ho promícháme s cukrem. V pánvi si rozpustíme máslo a chleba s cukrem osmažíme dohněda a bude mít sušší konzistenci.
 - 
                                2
Omytá jablka rozkrájíme a vykrojíme jadřince. Poté jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Dáme je do rendlíku s 0,5 dl vody a dusíme je pod poklicí doměkka přibližně 15 minut. Dochutíme je cukrem, skořicovým cukrem a necháme vyhladnout. Do misky si nastrouháme celou tabulku čokolády na vaření.
 - 
                                3
Dortovou mísu vytřeme máslem. Chlebovou směs si rozdělíme na 3 díly, dušená jablka si rozdělíme na 2 díly. Na dno navrstvíme 1/3 chleba a posypeme 1-2 lžícemi čokolády. Na ni dáme jablka, která posypeme též 2 lžícemi čokolády. takto ve vrstvách pokračujeme a zakončíme poslední vrstvou chleba. Tu posypeme 4 lžícemi čokolády. Vyšleháme si smetanu na tuhou šlehačku. Dortovou formu otevřeme asi po 1 hodině, povrch moučníku ozdobíme vysokou vrstvou šlehačky, posypeme ji skořicovým cukrem, nakrájíme na porce a servírujeme.