Brusinkový koláč
Suroviny
- 200 g Cukr třtinový
 - 170 g Máslo čerstvé
 - 100 g Brusinky mražené
 - 160 g Mouka polohrubá
 - 50 g Čokoláda hořká
 - 150 g Zakysaná smetana
 - 75 g Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 4 polévková lžíce Kakao - prášek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 317 kcal
 - Sacharidy 38 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 37 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 38 g
 - Cholesterol 85.1 mg
 - Draslík 146.7 mg
 - Vláknina 2684.5 mg
 - Vitamín A 2684.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.2 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brusinky nejdříve rozmrazíme a několik si jich odložíme na ozdobení.
 - 
                                2
2/3másla, kakao a hnědý cukr třeme do pěny, dokud se cukr zcela nerozpustí. Mouku smícháme s kypřicím práškem a vmícháme do máslové pěny. Poté přidáme dvě vejce a nakonec brusinky.
 - 
                                3
Těsto rozprostřeme na vymazaný plech a povrch uhladíme.
 - 
                                4
Utřeme zakysanou smetanu, vanilkový cukr, cukr, změklý zbytek másla, vejce a 2lžíce mouky. Směs rozprostřeme na těsto a posypeme čokoládou.
 - 
                                5
Plech vložíme do trouby předehřáté na 180C a pečeme asi 40min. Vychladnout necháme na plechu.
 - 
                                6
Koláč servírujeme nakrájený na kosočtverce a zdobený šlehanou smetanou a brusinkami.