Telecí kýta s chřestem
Suroviny
- 200 g Cibule
 - 600 g Telecí kýta
 - 2000 g Chřest bílý
 - 150 g Máslo čerstvé
 - 70 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Bobkový list
 - 1 ks Estragon
 - 1 špetka Cukr krupice
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 1 špetka Pepř cayenský
 - 2 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Víno bílé
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 0.47 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 693 kcal
 - Sacharidy 27 g
 - Tuky 47 g
 - Sodík 329 mg
 - Bílkoviny 46 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 366.4 mg
 - Draslík 1709.5 mg
 - Vláknina 23183.1 mg
 - Vitamín A 23183.1 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 33.5 mg
 - Vitamín E 6.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 54.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Chřest omyjeme, oloupeme a odstraníme dřevnaté konce. Výhonky vaříme v osolené vodě s cukrem asi 15 minut.
 - 
                                2
Rozehřejeme máslo, sebereme pěnu a necháme vychladnout. V horké vodní lázni utřeme žloutky s vínem, citronovou šťávou, solí, bílým a cayenským pepřem do krému, vyjmeme a vmícháme rozpuštěné máslo. Ještě prošleháme ve vodní lázni a přidáme ušlehanou smetanu.
 - 
                                3
Kýtu omyjeme, osolíme, opepříme a vcelku opékáme s cibulí a bobkovými listy na rozehřátém oleji 10 - 15 minut. Potom maso na 10 minut zabalíme do alobalu.
 - 
                                4
Kýtu nakrájíme na porce a podáváme s chřestem a omáčkou. Ozdobíme lístky estragonu.