Závin z bramborového těsta se šunkou a špenátem
Suroviny
- 800 g Brambory
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 100 g Slanina vepřová
 - 150 g Sýr Eidam cihla 45%
 - 150 g Šunka dušená
 - 300 g Mouka polohrubá
 - 200 g Špenát listový čerstvý
 - 0.333333 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Sůl
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.2 l Voda pitná
 - 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Pšeničná krupice
 - 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 664 kcal
 - Sacharidy 62 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 631 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 56 g
 - Cholesterol 305.4 mg
 - Draslík 956.1 mg
 - Vláknina 12079.3 mg
 - Vitamín A 12079.3 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 25.1 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory si předem uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a umeleme.
 - 
                                2
Nejprve si přichystáme náplň. Listový špenát opláchneme a necháme na sítu dobře okapat. Poté ho nakrájíme na nudličky a zhruba pět minut dusíme na másle. V míse smícháme drobně nakrájenou šunku, nastrouhaný sýr, hrubě pokrájená dvě vejce uvařená natvrdo, rozšlehaná vejce syrová a krupici. Přimícháme vychladlý špenát i s máslem, česnek utřený se špetkou soli a osolíme.
 - 
                                3
Na pánvi osmažíme na drobné kostičky nakrájenou slaninu. V hrnečku rozpustíme sádlo.
 - 
                                4
Na vále posypaném lžící hladké mouky vypracujeme těsto z brambor, mouky, vejce, změklého másla a soli. Opět vál podsypeme hladkou moukou, těsto rozválíme na silnější plát, na dvě třetiny navrstvíme náplň a stočíme směrem k prázdné části plátu.
 - 
                                5
Na pekáč dáme polovinu osmažené slaniny i s vysmaženým tukem a na něj položíme hotový závin. Poté závin polijeme zbylou slaninou a v předehřáté troubě pečeme, dokud závin nezezlátne. Během pečení závin potíráme rozpuštěným sádlem.