Čokoládový koláč se šlehačkou a malinami
Suroviny
- 70 g Mouka pšeničná hladká
 - 105 g Máslo čerstvé
 - 85 g Čokoláda na vaření
 - 230 g Cukr moučkový
 - 50 g Maliny
 - 50 g Borůvky
 - 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 špetka Sůl
 - 3 polévková lžíce Ořechy vlašské
 - 3 polévková lžíce Čokoládové kousky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 929 kcal
 - Sacharidy 100 g
 - Tuky 57 g
 - Sodík 120 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 86 g
 - Cholesterol 147.8 mg
 - Draslík 260.1 mg
 - Vláknina 7180.8 mg
 - Vitamín A 7180.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.7 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 29.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy prosejeme hladkou mouku spolu s kypřícím práškem a solí.
 - 
                                2
Ve větším rendlíku při mírné teplotě si za stálého míchání rozehřejeme máslo (85 g) s rozlámanou čokoládou. Pak čokoládu odstavíme z plotny, přimícháme prosátý moučkový cukr, rozšlehaný žloutek a vanilkový cukr. Vše rozmícháme dohladka, pak budeme postupně přidávat připravenou mouku. Vše důkladně promícháme. Z bílku si vyšleháme tuhý sníh, který nakonec zlehka vmícháme do těsta.
 - 
                                3
Dortovou formu si vytřeme máslem (25 g)a vysypeme nastrouhanými vlašskými ořechy.
 - 
                                4
Těsto do formy nalijeme, povrch zarovnáme a dáme do předem vyhřáté trouby na 175°C péct.
 - 
                                5
Pečeme 20 minut. Čokoládový koláč necháme vychladit. Mezitím si vyšleháme smetanu na tuhou šlehačku. Omyjeme čerstvé maliny s borůvkami (ovoce podle ročního období) a necháme odkapat.
 - 
                                6
Koláč nakrájíme na porce, ozdobíme šlehačkou, kterou posypeme čokoládovými hoblinkami, ovocem a podáváme.