Šunková náplň do jarní rolády
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 240 g Šunka uzená
 - 50 g Mouka polohrubá
 - 500 g Kopřiva
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 7 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 2 špetka Zázvor mletý
 - 3 l Voda pitná
 - 5 dl Mléko plnotučné
 - 2 polévková lžíce Pažitka
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 792 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 60 g
 - Sodík 490 mg
 - Bílkoviny 37 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 664.9 mg
 - Draslík 646.6 mg
 - Vláknina 18634.2 mg
 - Vitamín A 18634.2 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.5 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 817.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme a drobně pokrájíme pažitku.
 - 
                                2
Na nudličky nakrájenou šunku osmažíme v pánvi na másle dorůžova. Přimícháme rozšlehaná vajíčka, ochutíme solí, bílým pepřem a za stálého míchání necháme vajíčka srazit. Pak přimícháme pažitku.
 - 
                                3
K přípravě jarní rolády si připravíme bešamel: v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, mletým zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý.
 - 
                                4
Na piškot omyjeme listy jarní mladé kopřivy. Dáme je do hrnce s 3 litry vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme je, necháme okapat, pak je posekáme nadrobno - na kaši, kterou smícháme s bešamelem a žloutky. Směs důkladně promícháme.
 - 
                                5
Z 3 bílku vyšleháme tuhý sníh. Ke kopřivám přidáme sůl, zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem.
 - 
                                6
Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do kopřivové piškotového těsta píchneme špejlí, aby jsme zjistili, zda je piškot upečený - nesmí se lepit.
 - 
                                7
Piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně piškot překlopíme na čistý papír, ten první papír odloupneme.
 - 
                                8
Horký piškot s papírem zavineme do rolády a necháme ji zavinutou asi 3 minuty, pak ji rozbalíme a naplníme šunkovou náplní.