Telecí svíčková s brzlíkem a chřestem
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
 - 10 g Máslo čerstvé
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 600 g Telecí svíčková
 - 8 g Sůl
 - 5 g Sůl
 - 5 g Sůl
 - 2 g Pepř černý mletý
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 1 g Bobkový list
 - 120 g Zelenina kořenová
 - 40 g Strouhanka
 - 50 g Strouhanka
 - 1 g Nové koření celé
 - 400 g Telecí brzlík
 - 40 g Šalotka
 - 2 g Estragon
 - 10 g Tymián čerstvý
 - 20 g Oříšky piniové
 - 10 g Rozmarýn čerstvý
 - 100 g Rajčata Cherry
 - 20 g Olej olivový extra panenský
 - 300 g Chřest zelený
 - 1 g Nakládaný zelený pepř
 - 100 ml Víno bílé
 - 25 ml Ocet vinný
 - 100 ml Ocet vinný
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 834 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 51 g
 - Sodík 2135 mg
 - Bílkoviny 58 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 704.8 mg
 - Draslík 1277.3 mg
 - Vláknina 5871 mg
 - Vitamín A 5871 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 62.1 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 33.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Telecí svíčkovou nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a osmažíme v pánvi na rozpáleném oleji. V misce smícháme lžíci másla, nadrcené piniové oříšky, posekaný tymián, rozmarýn, strouhanku, sůl a pepř. Touto směsí potřeme plátky masa, vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme 20 minut.
 - 
                                2
Do hrnce nalijeme vodu, přidáme kořenovou zeleninu, nové koření, zelený pepř, bobkový list, zakápneme octem, do vody vložíme brzlík a vaříme asi čtvrt hodiny doměkka. Uvařený brzlík nakrájíme na čtyři porce a obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích, ve strouhance a usmažíme v pánvi na másle dorůžova.
 - 
                                3
Chřest očistíme, povaříme 4 minuty, scedíme, trochu pokrájíme, rajčátka spaříme, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, osolíme, opepříme a spolu s chřestem orestujeme na másle.
 - 
                                4
Nakonec připravíme omáčku. V rendlíku rozpustíme 20 gramů másla, přisypeme nadrobno nakrájenou šalotku, přilijeme ocet, víno, vyvaříme o polovinu, stáhneme z ohně, necháme trochu vychladnout, přimícháme žloutky, měkké máslo, estragon, sůl a pepř.
 - 
                                5
Na talíře upravíme plátky masa, na ně položíme smažený brzlík, okolo masa rozložíme chřest s rajčátky a přelijeme máslovou omáčkou.