Kynuté lívance se sladkým zelím
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
 - 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 350 g Zelí hlávkové bílé
 - 12 g Droždí
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 dl Mléko plnotučné
 - 0.5 dl Mléko plnotučné
 - 0.11 dl Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 578 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 458 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 161.9 mg
 - Draslík 298.6 mg
 - Vláknina 8926.3 mg
 - Vitamín A 8926.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 32.2 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 420.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hlávku čerstvého zelí očistíme a rozkrojíme. Použijeme jen jednu polovinu, z které vykrojíme košťál a zelí pokrájíme na tenké proužky. Dáme je do mísy, posypeme solí, pepřem, kmínem a rukou je promačkáme. V hrnci rozehřejeme máslo, na něj dáme zelí a pod poklicí dusíme asi 10 minut. Podle chuti přidáme ještě k zelí cukr.
 - 
                                2
Do hrnečku dáme 0.5 dl vlažného mléka, přidáme do něj kvasnice s lžičkou cukru. V míse utřeme máslo, přidáme vejce, mléko, kvásek. Promícháme a přisypeme mouku. Směs rozmixujeme ručním tyčovým mixérem dohladka. Nakonec přimícháme podušené zelí, ze kterého jsme scedili přebytečnou šťávu. Těsto by mělo být dosti husté, ale musí se lít.
 - 
                                3
V pánvi rozpálíme olej, naběračkou naléváme těsto, pohybem pánve je rozlijeme po pánvi a smažíme dozlatova z každé strany (přibližně po 2 minutách). Lívance podáváme teplé.