Medová kolečka
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Med včelí
- 200 g Džem rybízový
- 100 g Cukr moučkový
- 150 g Poleva citronová
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Hřebíček mletý
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 1 kávová lžička Badyán
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Zázvor mletý
- 1 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 355 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 14 g
- Sodík 170 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 50.9 mg
- Draslík 21.3 mg
- Vláknina 345.2 mg
- Vitamín A 345.2 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Do většího hrnce s 1 litrem vody ponoříme misku, ve které rozehřejeme med, přidáme cukr, máslo a vše dohladka rozmícháme. Misku s teplou směsí odstavíme z vodní lázně, přidáme mletou skořicí, mletý badyán, mletý hřebíček, špetku zázvoru, jedlou sodu a vejce. Směs mícháme dohladka, postupně přidáváme hladkou mouku a vypracujeme hladké, vláčné těsto. 
- 
                                2Těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku silnou asi 3 mm, formičkou vykrojíme kolečka o průměru asi 5-6 cm. 
- 
                                3Kolečka dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme je dorůžova v předehřáté troubě na 200°C. Pečeme přibližně 10-14minut. 
- 
                                4Upečená kolečka necháme vychladnout, poté jednu polovinu koleček potřeme pikantním džemem z černého rybízu. Kolečka slepíme, polijeme je citrónovou polevou a po zatuhnutí podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        