Jilemnické houbové kyselo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 229 kcal
 - Sacharidy 7 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 338 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 213.4 mg
 - Draslík 464.5 mg
 - Vláknina 2308.8 mg
 - Vitamín A 2308.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.4 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté sušené houby namočíme do studené vody asi na 1 hodinu. Pak je scedíme, drobně pokrájíme a dáme je vařit do 1 litru vody se solí, kmínem a pepřem. Vaříme při mírné teplotě.
 - 
                                2
Chlebový kvásek dobře rozmícháme v mléku a zamícháme do bublající polévky, promícháme a necháme rozvařit.
 - 
                                3
V hrnečku rozmícháme zakysanou smetanu s žloutky a opatrně ji vmícháme do polévky. Už nevaříme, ale stále mícháme do zhoustnutí. Nakonec přidáme 2 lžíce másla, dochutíme solí a podáváme.