Krkonošská houbačka s koprem
Suroviny
- 250 g Brambory
 - 60 g Celer bulvový
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Houby čerstvé
 - 10 g Masox
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Petržel kořen
 - 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 486 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 122 g
 - Sodík 286 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 206.4 mg
 - Draslík 821.8 mg
 - Vláknina 12844.8 mg
 - Vitamín A 12844.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 58.9 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupané a omyté brambory, mrkev, celer a petržel pokrájíme na kostičky. Očištěné houby omyjeme, pokrájíme na plátky. Omytý kopr drobně pokrájíme.
 - 
                                2
Do hrnce s rozpuštěným máslem přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou zalijeme vodou (1 litr), důkladně promícháme,přivedeme k varu. Přidáme všechnu zeleninu, houby, masox, sůl, kmín, pepř a vaříme do měkka asi 20 minut.
 - 
                                3
Nakonec do polévky přimícháme sladkou smetanu, dochutíme octem, solí a povaříme jen 1 minutu.
 - 
                                4
V pánvi na másle usmažíme vajíčka, která ochutíme solí a bílým pepřem. Polévku nalijeme do talířů, ozdobíme usmaženými vajíčky, které posypeme koprem a podáváme.