Polévka se šťouchanými brambory a chlebem - skleněnka
Suroviny
- 350 g Brambory
 - 2 krajíc Chléb konzumní
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Polévkové koření Maggi
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 l Voda pitná
 - 2 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Pažitka
 - 1.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 277 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 216 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 118.6 mg
 - Draslík 379.7 mg
 - Vláknina 4558.3 mg
 - Vitamín A 4558.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.8 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 59.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytou petrželku a pažitku drobně pokrájíme a odložíme do misky. Dva krajíce chleba nakrájíme na kostky a v pánvi na rozpáleném oleji ho osmažíme dozlatova, rozdělíme ho do talířů.
 - 
                                2
Očištěné a omyté brambory pokrájíme na tenké plátky, dáme je do hrnce s 1 litrem vody, přidáme sůl, polévkové koření Maggi a pomalu je vaříme doměkka asi 15-20 minut. Pak polévku odstavíme z plotny, opatrně brambory rozšťoucháme v polévce, přidáme máslo a 2 dl smetany s rozšlehaným žloutkem. Smetanu se žloutkem důkladně v polévce rozmícháme, ale nevaříme. Dochutíme pepřem, případně solí.
 - 
                                3
Pak přidáme petrželku s pažitkou, polévku nalijeme do talířů s usmaženým chlebem a podáváme.