Trdlouka - kroupouka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 286 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 9 g
 - Sodík 1387 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 7.3 mg
 - Draslík 272.8 mg
 - Vláknina 7309 mg
 - Vitamín A 7309 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.4 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupanou cibuli drobně pokrájíme a v pánvi na rozpáleném sádle osmažíme dozlatova.
 - 
                                2
Promyté kroupy uvaříme v osolené vodě doměkka (1 litr + 1 lžička sůl). Vaříme je přibližně 1 hodinu.
 - 
                                3
Pak kroupy scedíme, zalijeme přecezenou čerstvou krví, promícháme, zakryjeme a necháme odstát asi 15 minut, aby se obarvily - nepoužíváme žádný tuk!
 - 
                                4
Do připraveného vařícího masového vývaru (1.2 litru - zabijačkový vývar) pomalu a za stálého míchání kroupy s krví zavaříme. Vaříme je přibližně 10 minut. Polévku dochutíme rozetřeným česnekem, pepřem, mletým kmínem a majoránkou a podle chuti solí.
 - 
                                5
Nakonec do ni přimícháme osmaženou cibulku a podáváme.