Houskové knedlíky z Turnova
Suroviny
- 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Žemle tuková
 - 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
 - 3 l Voda pitná
 - 1.5 dl Mléko polotučné
 - 1.57 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 5 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 6 polévková lžíce Strouhanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 273 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 382 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 197.2 mg
 - Draslík 270 mg
 - Vláknina 1855.9 mg
 - Vitamín A 1855.9 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.7 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Starší housky nebo žemle pokrájíme na kostičky, polovinu dáme do mísy a zalijeme vařícím mlékem. Druhou polovinu osmažíme v pánvi na rozpáleném másle (1,5 lžíce) dozlatova.
 - 
                                2
Cibuli oloupeme a s omytou petrželkou pokrájíme nadrobno. V druhé pánvi na lžíci másla zpěníme cibuli, přimícháme k ní petrželku, promícháme a všechny ingredience (housky, cibuli, petrželku) dáme do mísy. Přidáme hrubou mouku, sůl, pepř, vejce a kypřící prášek. Těsto dobře vypracujeme, pokud by bylo velmi tuhé, přilijeme 0,5 dl mléka.
 - 
                                3
Pak těsto dáme na pomoučený vál, znovu prohněteme a vypracujeme z něj šišku. Zakryjeme čistou utěrkou, necháme chvíli odpočinout.
 - 
                                4
Do většího širšího hrnce dáme vařit vodu se solí. Šišku knedlíku opatrně položíme do vařící vody, zmírníme teplotu a knedlík vaříme 18-20 minut. Po 8-10 minutách knedlík ve vodě otočíme.
 - 
                                5
Mezitím v pánvi na rozpáleném másle (2 lžíce) osmažíme dozlatova strouhanku.
 - 
                                6
Uvařený knedlík vyjmeme z vody, pokrájíme na kolečka, posypeme strouhankou a podáváme.