Knedlíky plněné jablky, sypané perníkem a ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 280 g Jablka
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mouka pšeničná hrubá
  • 100 g Perník
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 3.5 l Voda pitná
  • 1 kg Brambory
  • 5 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 836 kcal
  • Sacharidy 105 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 877 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 152.7 mg
  • Draslík 1247.3 mg
  • Vláknina 20925 mg
  • Vitamín A 20925 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 37.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme sypání: do misky nastrouháme perník na strouhání. Do druhé misky nahrubo nastrouháme vlašské ořechy, které promícháme se skořicovým cukrem.

  • 2

    Brambory omyjeme, dáme do hrnce s 1.5 litrem vody a vaříme je 20 minut doměkka. Uvařené scedíme, oloupeme a vlahé jemně nastrouháme do mísy. Přidáme k nim hrubou mouku, sůl-2 lžičky, vejce, těsto promísíme, dáme na pomoučený vál a řádně prohněteme.

  • 3

    Omyjeme sladkokyselá jablka, rozkrájíme je na čtvrtky a vykrojíme jadřince. Poté jablka oloupeme. (V případě, že jsou jablka velmi kyselá, prosypeme je v míse cukrem.)

  • 4

    Těsto na vále rozválíme na placku silnou asi 5 mm a nakrájíme čtverce, přibližně 8 x 8 cm. Na každý čtverec položíme čtvrtku jablka a knedlík zabalíme, okraje k sobě dobře přitiskneme.

  • 5

    V hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody s 1-2 lžičkami soli. Knedlíky vhazujeme do vody, promícháme a pomalu vaříme asi 4-5 minut.

  • 6

    Jakmile knedlíky vyplavou na povrch, vyjmeme je děrovanou naběračkou, okapané dáme na talíře, posypeme cukrem, perníkem, ořechy a polijeme rozpuštěným máslem.

  • 7

    Ihned podáváme.

Komentáře k receptu