Falešná prejtová polévka
Suroviny
- 50 g Slanina vepřová
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 2 špetka Paprika mletá pálivá
- 4 stroužek Česnek
- 1.3 l Voda pitná
- 0.5 šálek Čočka jedlá
- 0.25 šálek Kroupy střední
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 251 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 12 g
- Sodík 317 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 14.3 mg
- Draslík 278.1 mg
- Vláknina 14910.2 mg
- Vitamín A 14910.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Dobře proprané kroupy si namočíme do 7 dl studené vody den předem, druhý den je uvaříme do poloměkka. (Vaříme je asi 15-20 minut.) 
- 
                                2V druhém rendlíku si uvaříme ve 3 dl vody přebranou a dobře promytou čočku, kterou pak rozmixujeme, přidáme k uvařeným kroupám, dolijeme 2-3 dl vody a přivedeme k varu. Do polévky přidáme sůl, pepř, majoránku a pomalu vaříme přibližně 10 minut. Mezitím si oloupeme a drobně pokrájíme cibuli se slaninou, nakrájíme na drobné kostičky. V pánvi si na rozpáleném sádle osmažíme slaninu, přidáme k ní cibuli, kterou podusíme, přidáme 2 špetky pálivé papriky a následně vše krátce osmažíme dozlatova. Pak vše i s omastkem přimícháme do polévky společně s prolisovaný česnekem. 
- 
                                3Polévku vaříme ještě 5-7 minut, případně ji dochutíme solí a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        