Bramborové placky (ertepláky) s mákem
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 881 kcal
- Sacharidy 127 g
- Tuky 32 g
- Sodík 353 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 97 g
- Cholesterol 103.3 mg
- Draslík 1105.3 mg
- Vláknina 20750 mg
- Vitamín A 20750 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 48.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Mák pomeleme a smícháme s práškovým cukrem. 
- 
                                2Brambory dobře omyjeme a ve slupce je uvaříme doměkka v 1,5 litru vody. Pak je scedíme, vychladlé oloupeme a nastrouháme do mísy. Přidáme k nim polohrubou mouku (220 g), vejce, sůl, promícháme a dobře prohněteme. Těsto dáme na pomočený vál, rozdělíme ho na 12 dílů. Z každého vyválíme tenkou placku asi 1-2 mm silnou. Aby se nelepily, vždy trochu pomoučíme vál (30 g). 
- 
                                3Placky pečeme z obou stran na teflonové nebo porcelánové pánvi nasucho. Musí být jen dostatečně rozpálená. Upečené placky mají zlatou barvu s hnědými puchýři. Pečeme je asi 1-2 minuty z každé strany. 
- 
                                4Upečené horké placky potřeme švestkovými povidly, pokropíme rozpuštěným máslem, posypeme mletým mákem smíchaným s práškovým cukrem. Upečené placky podáváme ihned horké. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        