Balkánský kapr
Suroviny
- 1500 g Kapr obecný
 - 500 g Rajčata
 - 40 g Česnek
 - 100 g Paprika sterilovaná
 - 500 g Paprika zelená
 - 300 g Cibule červená
 - 20 g Petržel kudrnka
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 dl Voda pitná
 - 1 dl Pomerančová šťáva
 - 0.2 dl Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 691 kcal
 - Sacharidy 35 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 564 mg
 - Bílkoviny 74 g
 - Uhlovodany 35 g
 - Cholesterol 308.8 mg
 - Draslík 1982.8 mg
 - Vláknina 15269.5 mg
 - Vitamín A 15269.5 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 175.7 mg
 - Vitamín E 5.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kapra zbavíme od šupin, vykucháme, dobře umyjeme pod studenou tekoucí vodou, potom osušíme a zatím necháme stranou. Do hluboké oválné nádoby vsypeme sůl, pepř, mletou papriku, vše smícháme, kapra důkladně celého směsí potřeme.
 - 
                                2
V pánvi rozpálíme olej a připraveného kapra zprudka opečeme z obou stran. Červenou cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na tenké proužky, česnek na kolečka, dáme je do misky. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a přidáme do misky. Zelené papriky umyjeme, vyřízneme bílá žebra a rozkrájíme na kolečka. Kapii také nakrájíme na kolečka. Vejce rozklepneme, žloutek dáme stanou, bílek vložíme do nádoby, vidličkou rozšleháme, přidáme cukr, pomerančovou šťávu a promícháme.
 - 
                                3
Opečeného kapra položíme do středu pekáče, okolo něj naskládáme všechnu připravenou zeleninu, podlijeme vodou, zeleninu polijeme připraveným bílkem s pomerančovou šťávou a pekáč vložíme do předehřáté trouby, kde kapra spolu se zeleninou pečeme přibližně 40 minut.
 - 
                                4
Upečeného kapra vytáhneme z trouby, přikryjeme, necháme 10 minut odpočinout a spolu se zeleninou přeložíme na oválný podnos. Umístíme ho opět do středu podnosu, pečenou zeleninu naaranžujeme okolo, vše přizdobíme nasekanou petrželkou kudrnkou a rybu ozdobíme navíc nakrájenými měsíčky z citrónu. Takto připraveného kapra můžeme položit na stůl a nabízet.