Sladká pečená krůta
Suroviny
- 400 g Rýže loupaná
 - 60 g Rozinky tmavé
 - 20 g Cukr skořicový
 - 200 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
 - 100 g Husí sádlo
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Krůta
 - 5 ks Vejce slepičí
 - 2 stroužek Česnek
 - 8 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Med včelí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 549 kcal
 - Sacharidy 74 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 291 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 68 g
 - Cholesterol 221.2 mg
 - Draslík 170.1 mg
 - Vláknina 6556.8 mg
 - Vitamín A 6556.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.1 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Krůtu důkladně očistíme, umyjeme pod studenou tekoucí vodou. Celou dobře potřeme dohromady smíchaným pepřem, solí a prolisovaným česnekem. Krůtu přikryjeme a necháme na pracovní ploše 30 minut.
 - 
                                2
Do kastrůlku dáme 2 lžíce sádla, zahřejeme, vsypeme rýži a 1 minutu osmažíme. Osolíme, zalijeme vroucí vodou, zamícháme a v horké vodě dovaříme přibližně 15 minut. Hotovou rýži necháme vychladnout.
 - 
                                3
Studenou rýži vsypeme do větší misky. Sůl a vejce vyšleháme spolu s medem a vlijeme do rýže, přisypeme scezený hrášek, skořicový cukr, rozinky a všechny suroviny promícháme.
 - 
                                4
Krůtu naplníme připravenou náplní, zašijeme, celou potřeme sádlem, posypeme mletou paprikou. Položíme ji na pekáč a v předehřáté troubě pečeme 180 minut. Po dobu pečení krůtu poléváme omastkem a kropíme vodou.
 - 
                                5
Dozlatova upečenou krůtu vytáhneme z trouby, necháme pár minut odpočinout. Dáme ji na velký, mělký a oválný talíř, ozdobíme a položíme před hosty na sváteční stůl.