Polský cheesecake
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 440 kcal
 - Sacharidy 35 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 85 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 164.5 mg
 - Draslík 52.6 mg
 - Vláknina 1035 mg
 - Vitamín A 1035 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Konečky prstů zapracováváme 120 gramů vychlazeného másla do mouky, dokud nevznikne směs podobná jemné drobence. Přidáme cukr, dva žloutky, a lžíci smetanového sýra a rukama vypracujeme vláčné těsto. Když se nám zdá trochu lepkavé, přidáme trochu mouky, je-li naopak příliš suché, přilijeme trochu chladné vody. Takto připravené těsto zabalíme do potravinářské folie a na hodinu vložíme do chladničky.
 - 
                                2
Necháme těsto temperovat na pokojovou teplotu a pak je rozválíme na pomoučeném válu na plát, který odpovídá velikosti pekáče, nebo zapékací mísy. Plát vložíme do zapékací mísy ( 30 x 32 cm, vytřené tukem ) a upravíme okraje. Z přebytečného těsta uděláme kouli, kterou rozválíme a formičkami vykrájíme lístečky na zdobení.
 - 
                                3
Předehřejeme troubu na 170 °C. Polský twaróg ( nebo český tvaroh ) protlačíme jemným sítem do velké mísy. Přidáme 250 gramů smetanového sýra čtyři vejce, kondenzované mléko a prošleháme nahladko. Přilijeme 125 gramů rozehřátého másla za stálého míchání. Hotovou náplň upravíme na těsto a po okrajích rozložíme vykrájené lístečky, které potřeme mlékem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 45 - 60 minut dozlatova. Náplň by měla být ztuhlá až na malé místo uprostřed. Po upečení vyndáme cheesecake z trouby a necháme vychladnout. Pak dezert vychladíme v chladničce.
 - 
                                4
Vyjmeme cheesecake z ledničky a nakrájíme ho na 14 čtverců, které poprášíme moučkovým cukrem. Můžeme doplnit ovocem, třeba meruňkami nebo kompotem.