Sýrové knedlíčky na rakouský způsob

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 37 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 180 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 200 g Brambory
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Rohlíky bílé
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3 špetka Pepř bílý
  • 1 špetka Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Chilli
  • 4 dl Voda pitná
  • 2.5 dl Mléko polotučné
  • 0.18 dl Olej slunečnicový
  • 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 553 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 437 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 183.6 mg
  • Draslík 301 mg
  • Vláknina 7500.2 mg
  • Vitamín A 7500.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.6 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na výrobu těmto knedlíčků potřebujeme hodně vyzrálý tvrdý sýr Ementál, který už bude seschlý, šedý, štiplavé chuti. Pokrájíme ho pečlivě na malé kostičky. Omyté a oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky, v rendlíku ve 4 dl vody uvaříme do měkka (13 - 15 minut), poté je scedíme a vidličkou rozmačkáme. Vejce vyšleháme v mléce se solí a čerstvě pomletým bílým pepřem. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky, vložíme do mísy a zalijeme mlékem s vejci. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno, v pánvi na másle ji zpěníme. K namočeným rohlíkům přidáme cibuli, sýr, brambory, špetku muškátového oříšku a špetku chilli, směs důkladně promícháme. Podle potřeby přimícháme 2 - 4 lžíce hladké mouky se špetkou kypřícího prášku, aby těsto mělo hustou konzistenci. Parmezán jemně nastrouháme.

  • 2

    V pánvi rozpálíme 1-1,5 dl oleje. Do misky dáme 2 - 3 lžíce hladké mouky. Z těsta odkrajujeme lžicí větší kousky, tvarujeme na kulaté knedlíčky, obalíme zklehka v hladké mouce a smažíme z každé strany do zlatova. Usmažené vyjmeme děrovanou naběračkou, ihned je pokládáme na talíře, sypeme strouhaným Parmezánem a servírujeme.

Komentáře k receptu