Husí bujon s lanýžovou paštikou
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Husí drůbky
- 3 ks Jalovec
- 3 ks Šalotka
- 2 ks Cibule
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Mrkev kořen
- 5 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 2 cl Becherovka
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Husí sádlo
- 4 polévková lžíce Paštika z husích jater
- 1 polévková lžíce Majoránka
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 838 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 115 g
- Sodík 654 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 44.5 mg
- Draslík 1053.1 mg
- Vláknina 9301.7 mg
- Vitamín A 9301.7 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 70.2 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Cibule šalotky oloupeme a drobně pokrájíme. V hrnci na husím sádle šalotky zpěníme dorůžova a zalijeme 1 litrem husího bujonu. Přimícháme 2 cl Becherovky, 4 lžíce husí paštiky s lanýži a lžíci majoránky (viz. poznámka). Pomalu při mírné teplotě bujon povaříme 8-10 minut. 
- 
                                2Omytou petrželku drobně pokrájíme a přidáme ji těsně před podáváním do bujonu. 
- 
                                3Husí bujon [29083]: 
- 
                                4Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme. 
- 
                                5Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme. 
- 
                                6V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala. 
- 
                                7Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením. 
- 
                                8Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        