Brambory jinak

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 400 g Brambory
  • 20 g Ořechy vlašské
  • 20 g Mandle loupané
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 6 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 0.22 l Olej fritovací
  • 8 dl Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 553 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 52 g
  • Sodík 485 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 148.1 mg
  • Draslík 368.3 mg
  • Vláknina 13537.9 mg
  • Vitamín A 13537.9 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.4 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, dáme do hrnce s 8 dl vody, lžičkou soli a uvaříme doměkka. Uvařené scedíme a rozmačkáme na kaši.

  • 2

    Přidáme k nim nastrouhané oříšky, mandle, žloutky, pepř, papriku sladkou i pálivou a uhněteme bramborové těsto. Lžící vykrajujeme hromádky, v dlaních vytvoříme kuličky, které usmažíme v rozpáleném oleji ve fritovacím hrnci dozlatova. Bramborové kuličky vyjmeme a necháme okapat na papírové utěrce.

  • 3

    Syrové brambory se zdravou slupkou, stejné velikosti a oválného tvaru, dobře omyjeme a osušíme. Spirálovým kráječem z brambor vytvoříme spirálky, které vložíme do rozpáleného oleje ve fritovacím hrnci a usmažíme je dozlatova. V sítu je necháme okapat, posypeme je solí a čerstvě pomletým pepřem 4 barev. Bramborové kuličky a bramborové spirálky poklademe na velkou mísu a servírujeme je teplé i studené.

Komentáře k receptu