Vejce benedikt
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 588 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 42 g
- Sodík 162 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 354.2 mg
- Draslík 154.8 mg
- Vláknina 1129.8 mg
- Vitamín A 1129.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.7 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 43.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Rozehřejeme si vodu v napařovacím hrnci a na páře dvě minuty doměkka vaříme chřest. Vedle mezitím můžeme rozehřát máslo. Do mixéru vyklepneme jedno vajíčko, zalijeme citronovou šťávou a přidáme sůl s pepřem. Rozmixujeme a přidáme máslo a smetanu. Velmi krátce opět pomixujeme a poté dáme do tepla. 
- 
                                2Do trouby či topinkovače dáme opéct chléb. Poté na něj dáme plátek šunky a chřest. Do pánve s rozpáleným olejem vyklepneme vejce a usmažíme volské oko. Bílek musí ztuhnout, žloutek zůstat tvrdý. 
- 
                                3Na závěr usadíme volské oko na chléb se šunkou a chřestem a lehce polejeme směsí z mixéru. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        