Slaný koláč s mrkví a pórkem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 80 g Máslo čerstvé
  • 250 g Zakysaná smetana
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Sýr Eidam cihla 40%
  • 1 kávová lžička Sůl bylinková
  • 1.5 kávová lžička Sůl mořská
  • 2 ks Pórek
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Mrkev kořen
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 234 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 99 g
  • Sodík 294 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 83 mg
  • Draslík 153.8 mg
  • Vláknina 5420.8 mg
  • Vitamín A 5420.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.2 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z mouky, studeného másla, 1 1/2 lžičky mořské soli a 125 ml vody připravíme hladké těsto. Zabalíme do fólie a uložíme do chladničky na 30 minut.

  • 2

    Oloupanou mrkev vaříme v osolené vodě 15 minut, scedíme , propláchneme studenou vodou a nakrájíme na plátky. Omytý pórek podélně rozčtvrtíme a povaříme v osolené vodě 1 minutu. Vyjmeme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

  • 3

    Koláčovou formu o průměru 26 cm vyložíme těstem. Na těsto poklademe do spirály mrkev a pórek. Zalijeme vejci rozšlehanými se zakysanou smetanou, bylinkovou solí a pepřem. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut.

Komentáře k receptu