Artyčokový salát
Suroviny
- 200 g Salám Vysočina
 - 50 g Rukola
 - 50 g Salát Polníček
 - 100 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 100 ml Zakysaná smetana
 - 1 ks Paprika žlutá
 - 3 ks Čekanka
 - 16 ks Artyčoky sterilované
 - 0.5 hrst Petržel - nať
 - 0.5 hrst Kerblík
 - 4 polévková lžíce Mléko kefírové
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Olej z vlašských ořechů
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1086 kcal
 - Sacharidy 6 g
 - Tuky 36 g
 - Sodík 28 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 23 mg
 - Draslík 274.4 mg
 - Vláknina 4073.5 mg
 - Vitamín A 4073.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 37.6 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Okapané artyčoky podusíme na rozehřátém oleji. Poté je nakrájíme na kousky. Očištěnou čekanku nakrájíme, salám pokrájíme na kolečka a očištěnou a zrníček zbavenou papriku na proužky.
 - 
                                2
Polníček s rukolou opereme, osušíme a všechny přísady promícháme v míse.
 - 
                                3
Zakysanou smetanu smícháme s kefírem, vývarem a ořechovým olejem. Bylinky opláchneme, osušíme, jemně nasekáme, vmícháme do salátu a na závěr vše smícháme se zálivkou.
 - 
                                4
Salát upravíme do misek a podáváme.