Salát z krevet s okurkami a jablky
Suroviny
- 300 g Krevety tygří - loupané
 - 300 g Okurka salátová
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Cukr moučkový
 - 1 kávová lžička Koriandr čerstvý
 - 2 ks Jablka
 - 1 ks Pomeranče
 - 1 ks Salát hlávkový
 - 2 ks Celer řapíkatý
 - 2 ks Cibulka jarní
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 šálek Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Kapary sterilované
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 230 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 9 g
 - Sodík 333 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 78.8 mg
 - Draslík 454.9 mg
 - Vláknina 10257.8 mg
 - Vitamín A 10257.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 64.6 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ještě zmrazené krevety ponoříme na dvě minuty do vařící vody, nato je ihned zchladíme ve vodě studené. Odlomíme hlavovou část, z krunýře maso vyloupneme.
 - 
                                2
Zeleninu opláchneme, okurku oloupeme (zhruba 15 cm dlouhý kousek odřízneme a podélně nakrájíme na proužky). Zbylé okurky nakrájíme na kostičky, jablka neloupeme, jen rozčtvrtíme, vyřízneme jádřince a nakrájíme také na kostičky, pokapeme je citronovou šťávou, aby nezhnědla. Celer s cibulkami jemně pokrájíme. Pomeranč omyjeme kartáčkem a rozkrojíme. Odkrojíme dva plátky, zbytek krájíme na kostičky. Ze zbylého pomeranče vymačkáme šťávu.
 - 
                                3
Salát rozebereme na listy, opláchneme, osušíme. Několika listy vyložíme salátovou mísu, zbylé nasekáme na kousky, vložíme do hluboké mísy, přidáme okurky, jablka, cibulky, celer a krevety. Zlehka promícháme, upravíme na mísu na salátové listy, na závěr ozdobíme okurkou, nakrájenou na proužky, přikryjeme a vložíme do chladničky.
 - 
                                4
Příprava zálivky: citronovou šťávu smícháme se šťávou z pomeranče, přidáme 1/2 lžičky soli a cukru. Po kapkách vmícháme olej, na hrubo nasekaná semena koriandru a rozsekané kapary. Zálivku použijeme až při servírování salátu jako předkrmu.