Špízy s rybami a plody moře
Suroviny
- 230 g Losos - filety
 - 230 g Kambala
 - 180 g Rýže loupaná
 - 200 g Krevety tygří - loupané
 - 4 ks Citrony
 - 8 ks Hřebenatka
 - 1 ks Citrony
 - 4 ks Kopr čerstvý
 - 8 ks Bobkový list
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 629 kcal
 - Sacharidy 55 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 416 mg
 - Bílkoviny 51 g
 - Uhlovodany 53 g
 - Cholesterol 160.4 mg
 - Draslík 841.9 mg
 - Vláknina 15481.5 mg
 - Vitamín A 15481.5 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 107 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do nekovové nádoby v jedné vrstvě rozložíme špízy, které jsme připravili takto: Filety z kambaly a lososa nakrájíme každý na 8 kousků a navlékáme na 8 grilovacích jehel střídavě s velkými krevetami, hřebenatkami, plátky citronu a bobkovými listy.
 - 
                                2
Smícháme olivový olej, bylinky, pepř, citronovou kůru, tuto směs nalijeme na ryby, přikryjeme a odložíme na 2 hodiny do ledničky, během těchto dvou hodin maso párkrát obrátíme.
 - 
                                3
Mírně osolenou vodu přivedeme k varu, nasypeme rýži s nastrouhanou citronovou kůrou a vaříme 10-15 minut doměkka. Tekutinu slijeme a do rýže ihned vmícháme máslo, citronovou šťávu a dle choti osolíme a opepříme.
 - 
                                4
Pod předehřátým grilem nebo na dřevěném uhlí opékáme za častého obracení 8-10 minut špízy, které jsme vyndali z marinády a osolili.
 - 
                                5
Na talíře rozdělíme citronovou rýži, na ni upravíme špízy, ozdobíme snítkou čerstvého kopru, klínky citronu a ihned servírujeme.